Ta ett steg för livet

Var sjätte timme tar en människa sitt liv i Sverige. Du kan göra skillnad. Lär dig fyra steg som kan hjälpa någon som har självmordstankar på stegforlivet.se

 

Steg för livet är en unik satsning för att öka kunskapen bland allmänheten om hur man kan hjälpa någon som tänker på självmord. 

På stegforlivet.se presenteras fyra steg som kan fungera som ett stöd när man pratar med någon som mår dåligt. Det handlar om att våga ta kontakt med personen, visa att man vill lyssna, fråga om självmordstankar och var man kan söka hjälp.

- Många tror att det är farligt att fråga om självmordstankar. Men det stämmer inte. För de allra flesta är det en lättnad att få prata om hur man känner, säger Else-Marie Törnberg, verksamhetschef på Suicidprevention i Väst. 

 

I den gripande kampanjfilmen av Paul Jerndal, berättar personer med erfarenhet av självmordstankar om vad som har hjälpt dem att orka fortsätta när livet har varit svårt. Filmen vann pris för bästa rörliga hantverk på Swedish Content Awards 2017. En av dem som medverkar är 18-åriga Moa Larsson.

Bara att någon skickar ett sms och frågar hur det är med mig eller att någon finns där på andra sidan luren när jag mår dåligt gör skillnad. Det finns inget som löser alla problem men det här kan göra bördan lite lättare att bära och att jag orkar fortsätta, säger Moa Larsson.

 

 

Steg för Livet är en kampanj från Västra Götalands regionen och Suicidprevention i Väst framtagen av Gyllensvärd & CO och contentbyrån OTW.